Haber

Murat Kurum İstanbul projelerini açıkladı

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, CNN Türk canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Murat Kurum’un açıklamalarından satırbaşları:

İstanbulluların İBB’den ne gibi hizmetler beklediğini dinliyoruz. Gittiğimiz her yerde büyük bir coşkuyla karşılaşıyoruz. İstanbullular bize “İstanbul’da değişim zamanı geldi” diyor.

On binlerce İstanbulluyla bir araya geldim ve hiçbir tepki görmedim. Bu sevgiyi Mayıs seçimlerinde de gördük. “31 Mart’ta İstanbul’u önemseyen bir yönetim istiyoruz” diyorlar.

Biz 31 Mart akşamı İstanbul halkının lideri olmaya talip değiliz, İstanbul halkının kardeşi olmaya talibiz. Zor zamanlarda milletimize destek vererek, milletimizin her anını dolu dolu yanımızda yaşaması için çalıştık. Evin oğlu, kardeşi, arzusu olmak istiyoruz.

İMAMOĞLU’NUN AÇIKLAMALARINA CEVAP

Öncelikle İstanbul halkını ilgilendirmeyen konulara bulaşmayacağımızı her zaman söylüyoruz. Sadece İstanbul’a odaklanacağız. 25 yıllık tecrübemizle ‘Şimdi İstanbul’ diyoruz. Bu anlayışımızı her yerde aynı anda ortaya koyacağız. Boş zamanlarında belediyeyi ziyaret eden bir yönetimin bizi takdir etmesini beklemiyoruz. “Bu projelerden faydalanabilir miyiz?” diye soruyorlar. 1 Nisan’da devraldığımızda milletimiz bu hizmetlerden faydalanacak. Son 5 yılda 650 bin konut yapıldı da biz bunu görmedik mi? Metroyu iki katına çıkardılar ama görmedik mi? Sadece İstanbul’un sorunlarına odaklanacağız.

Mevcut yönetim bizi anlayamıyor çünkü İstanbulluların sorunları dışında her şeyle ilgileniyorlar.

Biz ne derse desin, gerektiğinde karşılık vereceğimizi, bunun dışında İstanbul için mücadele edeceğimizi açık bir şekilde ifade ediyoruz.

İSTANBUL’UN TRAFİK SORUNU

İstanbulluların trafikte geçirdiği süre ise 64 dakika. Bunu 39 dakikaya düşüreceğiz. Bunların hepsi bilim adamlarıyla bilimsel bilgiye dayalı olarak çalışıldı. Deprem bölgesinde 3 ayda 180 bin konut yapıldı. Eğer istersen yapabilirsin. Eğer sıkıldıysanız bunu yapabilirsiniz. Aylardır bilim insanlarıyla bu çalışmaları yapıyoruz. Geleceği öngörerek yatırım yapmalısınız. Metro çalışmalarına hafriyat dökerek bunu yapamazsınız. Yüzde 72 olan otoyol sayısını azaltmalı, toplu taşıma miktarını artırmalıyız. Ulaşım trendine baktığınızda deniz ulaşımı yüzde 2, raylı sistem yüzde 26, karayolu yüzde 72. 2029 yılı hedefimiz; Karayolu trafiğini yüzde 60’a düşürmek, raylı sistemi yüzde 37’ye, deniz yolunu ise yüzde 3’e çıkarmak. 2034 yılında deniz yolunu ikiye katlayıp raylı sistemi yüzde 48’e çıkarmak. Raylı sistemleri ilk 5 yılda ikiye katlayacağız. 2034 yılında bunu 1004 kilometreye çıkaracağız. Bunun için de kaliteli bir ekibin olması gerekiyor. 79 bin çalışanımızla verdik, bu sayı 93 bine çıktı. 53 bin kişi iş sahibi oldu. Bu insanların hepsi berbat mı? Bu insanları işten çıkarıyorsunuz.

“10’UNCU YILIN SONUNDA METROBÜS HATTI’NA İHTİYAÇ KALMAYACAK”

İlk önce Yenikapı-İncirli-Sefaköy metrosunu yapacağız. Şu anda burada metro yok. Böylece trafiği rahatlatacağız. İkinci olarak Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü metrosunu yapacağız. Bu hatta da büyük bir beklenti var. TÜYAP’a kadar gidecek. Bu sınırların entegrasyonunu da düşünüyoruz. Şu anda 328 kilometrelik metro sınırı var. İlk 5 yılda bunu ikiye katlayacağız. Üçüncüsü İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme metrosunu yapacağız. 800 bin İstanbullu metrobüsle seyahat ediyor. Bu bir problem. Bu hat metrobüsün takviye hattıdır. 10’uncu yılın sonunda metrobüs hattına ihtiyaç kalmayacak. Dördüncüsü Sultanbeyli-Kurtköy metro hattını yapacağız.

“SÖZÜMÜZÜ HER ZAMAN TUTTUK”

Demiryolu sınırını 328 kilometreden 650 kilometreye çıkaracağız. Eğer söz verdiğim işi yapamazsam bir daha İBB başkanlığına aday olmak istemiyorum. Ben verdiğim sözleri tutan bir insanım. 3 ayda 180 bin konutun inşaatına başladık. Zor günlerinde milletimizin yanında olduk. Dolayısıyla ritüel bir eserdir, kişinin sözleri dikkate alınmaz. Biz sözümüzü her zaman tuttuk. İlk 5 yolda trafik sıkışıklığını azaltacağız ve 2034 yılında İstanbul’da trafik artık gündemde olmayacak.

İKİ TARAFTA İKİ BÜYÜK TÜNEL

Avrupa ve Anadolu yakasında iki büyük tünel projemiz var. Avrupa’ya 88 kilometre, Anadolu’ya 34 kilometre tünel olacak. Dolmabahçe-Kilyos arasında 2 projeyle Büyükdere Caddesindeki sorunu aktarıp yükünü azaltıyoruz. Sizi burada işkenceye katlanmaya zorlamıyoruz. Bu tünelleri örümcek ağı gibi birbirine bağlıyoruz. Bu projelerin hepsi bizim için hayati önem taşıyor. Kilyos Sarıyer’deki tüneli iptal edip durdurdular. Yaptığımız şeye devam edemediler bile. Yenisahra-Bostancı etabı var. Alternatif bir yol bulunacak. Vatandaşlarımız Kadıköy’den Bostancı sahiline ulaşabilecek.

Bu 2034 yılında Anadolu Yakası’na yapacağımız bir hat. Hafta sonları buraya gitmek sıkıntı oluyor. Üsküdar’dan Çubuklu’ya kadar sahil yoluna E-5 ve TEM’e alternatif olarak alternatif bir tünel yapacağız. 5 yılda 47,5 kilometre tünel yapacağız.

“İSTANBUL NÜFUSUNUN İSTİKRARLI KALMASINI İSTİYORUZ”

İstanbul nüfusunun daha fazla artmasını istemiyoruz. Bu konuyu tüm Marmara genelinde ele alacağız. İstanbul’un nüfusunun sabit kalmasını istiyoruz. Ama biz daha çok turistin gelmesini ve kendilerini rahat hissetmelerini istiyoruz. İstanbul’un turizmin ve ekonominin merkezi, gençlerimizin huzur bulduğu bir şehir olmasını istiyoruz. Biz bu perspektiften düşünüyoruz. Bunun dışında kavşak projelerimiz var. Mahmutbey kavşağı var. Orası bir çileye dönüştü. Vatandaşlarımızın bu sorunlarını hızla çözeceğiz. İstanbul’dan memleketine gitmek isteyen büyüklerimizi teşvik edecek projelerimiz de olacak. Kağıthane’de yaşıyoruz. Bunu bütünsel bir yaklaşımla çözeceğiz. E5’in Göztepe’den Çayırova’ya kadar yol düzenlemesini yapacağız. Otopark da önemli bir sorun. 5 yılda 250 bin otopark yapmak istiyoruz.

“İSPARK ÜCRETLERİNDE YÜZDE 25 İNDİRİM YAPACAKSIZ”

Park and Ride uygulaması değerlidir. İstanbul’daki tüm otoparkları hayata geçireceğiz. Dijital şehir uygulamalarını her yere yaymak istiyoruz. Birçok hizmeti İstanbul dediğimiz uygulamada toplayacağız. Evinin önüne park edenlerden ücret almayacağız. Ayrıca İspark ücretlerinde de yüzde 25 indirim yapacağız. İsparkların ilk yarım saati ücretsiz olacaktır.

İSTANBUL’DA TAKSİ SORUNU

İstanbul’da kayıtlı 19 bin taksi var. Beceriksiz yönetim anlayışıyla esnafı ve vatandaşı birbirine düşürdü. Öncelikle sorunun neden oluştuğunu anlamak gerekiyor. Bu sorunun çözümü için bilgiye dayalı konuşmamız gerekiyor. Mesela taksi şoförü neden evinizin önünde almıyorsunuz diye sorduğunuzda diyor. Öncelikle sahadaki sorunu tespit etmemiz gerekiyor. Yol yapmazsanız, toplu ulaşımda yapılması gerekenleri yapmazsanız trafik olur. Hepsi birbiriyle iletişim halinde. Tüm başvuruları tek merkezden yöneteceğiz. Şu anda başka bir uygulamadan Uber hizmeti alacaksınız, örneğin başka bir uygulamadan İBB’den hizmet alacaksınız. Bunların hepsini tek çatı altında toplayacağız.

650 BİN KONUTUN DÖNÜŞÜMÜ

İstanbul’umuz bir deprem şehridir. 1,5 milyon riskli. 650 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerekiyor. Bilim adamlarımız depreme hazır olmayan binaların çökeceğini söylüyor. Şu ana kadar 130 bin canımızı toprağa verdik. İstanbul’un olası bir depreme hazır olması gerekiyor. Tıpkı Japonya’daki gibi. Bunu Türkiye’de gösterdik. Eleştirdikleri TOKİ binalarında yaşayan vatandaşlarımızın kanaması bile olmadı. Olumsuzluklara karşı duyarsız kalmazsanız bunu yapabilirsiniz. 5 yılda 650 bin konut yapalım diyoruz. KİPTAŞ’ın her yıl 60 bin konut yapması gerektiğini söylüyoruz. KİPTAŞ tarafından 5 yılda 350 bin konutun dönüştürülmesini istiyoruz. Yarısı bizde diyoruz. 750 bin hibe, 750 TL kredi, 100 bin TL kira desteği sağlayacağız. Vatandaşlarımızla anlaşarak 250 bin konutu yerinde dönüştüreceğiz. Ayrıca 100 bin sosyal konut inşa ediyoruz. Bunları satmayacağız, kiralayacağız. Vatandaşlarımızın konutları yapılana kadar sağlam konutlara geçmesi gerekiyor. Uygun bir kiralama bedeli olacaktır. Bu konutlardan sadece kentsel dönüşümden geçen vatandaşlarımız faydalanabilecek.

TOKİ KONUTLARI

11 ilimizdeki sorunlara rağmen Tuzla ve Maltepe’de sosyal konut çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 180 ay vade ile ödeme seçenekleri sunuyoruz. Proje 2019 yılında duyuruldu ve hemen hayata geçirildi. 2023 ve 2024’te konut teslimleri başladı. 11 ilde büyük bir yıkım yaşandı ve bunun sonucunda biz de etkilendik ama buna rağmen sözümüzü tutuyoruz. TOKİ şu anda İstanbul’da 250 bin sosyal konut inşa ediyor. Vatandaşlarımıza verdiğimiz sözü tutuyoruz. Merak etmeyin vatandaşlarımız Tuzla’dan da Maltepe’den de ev alabilirler.

“Mevcut bütçeyi iki katına çıkaracağız”

Cumhurbaşkanımız önceki gün aday olacağımı açıklamıştı. Biz aday olmasaydık aday olacak arkadaşımıza bu projeleri verirdik. Eğer bahisle ilgileniyorsanız, bir çözüm bulacaksınız. İstanbul’un kaynakları her yere yetiyor. 2018’de toplam gelir 18 milyar olurken, merkezi yönetimden elde edilen gelirler yüzde 71, 2023’te ise merkezi bütçeden elde edilen gelirler 104 milyar, merkezi bütçeden alınan pay ise yüzde 92 oldu. Mevcut bütçeyi ikiye katlayacağız. Gerçek anlamda yönetirseniz bu geliri artırabilirsiniz. Bunu biz yaptık. Bu resimler gerçek. 1 Nisan sabahı tüm hizmetlerden tüm İstanbullular yararlanacak.

Ben her ilde çalışmaları olan kardeşinim. Bu tecrübeyle buraya geleceğiz. İstanbul’da 171 bin konut dönüştürüldü. Türkiye’de 800 bin konutu tamamladık. Biz 5 yılda 115 bin konut yapacağız, konutların yüzde 5’ini yapacağız diyenlerden değiliz.

“ADİL SU TARİFESİ UYGULAYACAĞIZ”

İptal edilen Dolmabahçe Tedarik Tüneli’nin imalatına da devam edeceğiz. Her mahallede bir anaokulu olacak. Ayrıca haftanın 7 günü, günün 24 saati ulaşılabilir insanlar olacak. Ücretsiz karttan 0-6 yaş arası çocuğu olan aileler yararlanabilir. Adil su tarifeleri uygulayacağız. Hane bazlı. 100 bin kadın girişimciye 100 bin lira hibe vereceğiz. Öğrencilerimize besin takviyesi yapacağız. Çay bardağı sütün yarısını dağıtmayacağız. İhtiyaç sahibi tüm okullara destek sağlayacağız. Öğrencilerimize toplu ulaşımda yüzde 40 indirim sunmak için 1 Nisan sabahı çalışmalara başlayacağız. İGDAŞ’tan öğrenci yurtlarına aylık 25 m3 doğalgaz desteği sağlayacağız. Evlenirken çok zorlandım. Bulaşık makinesini taksitle aldık. Evlenecek gençlerimize 50 bin lira beyaz eşya desteği vereceğiz.

HER MAHALLEYE KREŞ HİZMETİ

Tüm çalışanlarımıza 7/24 kreş hizmeti vereceğiz. 100 bin kadın girişimciye 100 bin TL hibe vereceğiz. Kadın üretiminin artmasıyla birlikte hane geliri de artacak. Okullarımızda güvenlik ve temizlik hizmetlerini sağlayacağız. O güven ve huzurla öğrencilerimize beslenme desteği de sağlayacağız. Mevcut yönetimin söz verdiği ancak yerine getirmediği bir hizmet. Öğrencilere toplu ulaşımda yüzde 40 indirim uygulayacağız. İGDAŞ’tan üniversitelere 25 metreküp doğalgaz desteği sağlayacağız. İstanbul’daki üniversitede okuyan öğrencilerimize 10 bin TL eğitim desteği sağlayacağız.

GENÇLERE HİBE DESTEĞİ

Gençlerin geleceğe umutla bakması gerektiğini söylüyoruz. Yeni evlenen gençlerimize 50 bin TL destek vereceğiz. Ben yaşadım, gençlerimiz yaşamamalı. Kadınlarımıza verdiğimiz destek gibi yeniden ilk işine başlayacak gençlerimize de 100 bin TL hibe vereceğiz. 39 ilçeye ortak ofis imkânı sağlayacağız. Her iki tarafa da 3’er adet büyük yaşlı ve engelli bakım konutları inşa edeceğiz. Vatandaşlarımız buradan faydalanacak. 24 saat kalması gerekmiyor. Mesela ev arıyorsunuz ama bir işiniz var. Siz gelip bize emanet edeceksiniz, biz burada vatandaşlarımıza sahip çıkacağız. İhtiyaç sahibi emeklilerimize her ay 2.500 TL destek sağlayacağız.

“AİLEMİZ 85 MİLYON”

2001 yılında evlendim. Eşim Şengül Hanım Matematik öğretmenidir. 3 çocuğumuz var. Mehmet, Zeynep, Zehra. Zehra’yı küçükken hiç görmedim, ben bakan olduğumda doğmuş. Mehmet biraz daha az etkilendi. Onlar sayesinde bu fedakarlığı gösteriyorlar. Ailemiz çok büyüdü, 85 milyon ailemiz var. Ailem de bu fedakarlığı yapıyor.

SON ANKETLER NE DİYOR?

Şu anda öndeyiz ama rehavete kapılmıyoruz. Bu motivasyonla 31 Mart gecesine kadar çalışmaya devam edeceğiz.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler