Haber

Afrika sıcağı Türkiye’ye girdi

Afrika sıcağı Türkiye’ye girdi

Afrika sıcağına karşı uzmandan uyarı

Meteoroloji 15. Bölge Takım Şefi Ayzit: “Afrika sıcağı bazı bölgelerde hissedilmeye başlandı”

DİYARBAKIR – Türkiye’de son günlerde sıcaklıklar hızla artıyor. Ülke genelinde hava sıcaklıklarının da etkisiyle Meteoroloji 15’inci Bölge Müdürlüğü, yüksek sıcaklıkların iki gün önce ülkemize giren Afrika sıcaklarından kaynaklandığını açıkladı.

Meteoroloji 15’inci Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır’da etkisini göstermeye başlayan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşları uyardı. Mevsim normallerinde ilerleyen sıcaklıklar, yurt genelinde geçtiğimiz Pazartesi gününden itibaren etkisini artırmaya başladı.

Diyarbakır 15’inci Bölge Meteoroloji Müdürlüğü Hasar ve İkaz Merkezi Grup Başkanı Mustafa Ayzit, Afrika sıcaklıklarının ülkemizde de gelmesiyle birlikte mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıkların 20 Ağustos’a kadar devam edeceğini bildirdi.

Afrika sıcaklıklarından dolayı kentte son birkaç gündür sıcaklıkların mevsim normallerinin 4 derece üzerinde olduğunu belirten Ayzit, “Ülkemizde sıcaklıklar genel olarak bu orta günlerde yükselmeye başladı. Bu sıcaklık artışlarının etkisini bölgemizde de hissetmeye başladık. Diyarbakır’da sıcaklıklar yaklaşık iki gündür 42-43 derece civarında seyrediyor. En yüksek sıcaklık 15 Temmuz’da başlıyor ve 20 Ağustos’a kadar devam ediyor.

“Afrika sıcağı ülkeye girdi”

Afrika sıcaklarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de etkisini gösterdiğini ifade eden Ayzit, “Vatandaşlarımıza özellikle sıcak havalarda zorunlu olmadıkça 13.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmalarını tavsiye etmiyoruz. Bu uyarı özellikle kronik hastalığı olan vatandaşlarımız için çok önemli. Ülkemizdeki bu sıcak hava kısmen Afrika sıcağı diyebiliriz. Ülkemize göre 7 gün içinde bölgemizde bu sıcaklığın 42-44 bandında değişeceğini varsayıyoruz” dedi.

Cizre ve Silopi ilçeleri en yüksek sıcaklığı gördü

En yüksek sıcaklıkların bölgesel olarak Şırnak’ta görüldüğünü ifade eden Ayzit, “Bölgesel olarak en yüksek sıcaklığı gözlemlediğimiz ilçeler var. Bu ilçeler özellikle Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçeleri. Daha sonra Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Ceylanpınar gibi il ve ilçelerimizde de yüksek sıcaklıklar gözlemledik. Bu sayı da maksimum 48 dereceydi. Ancak bölgenin normalde 40-43 derece bandında seyredeceğini iddia ediyoruz.” dedi.

(MHI-AKK-Y)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu