Ekonomi

Altın fiyatları 1 ayın en düşük seviyesinde

Altın fiyatları geçtiğimiz haftayı düşüşle tamamlarken yeni haftaya da kayıpla başladı. Bugünkü süreçte ons altın 1928 dolara kadar gerileyerek 18 Ekim’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Altının gram fiyatı 1770 liraya gerileyerek 20 Ekim’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Çeyrek altın 3 bin liranın üzerinde seyrediyor.

Gram altın satışı: 1.771,44

Çeyrek altın satışları: 3.036,00

Yarım altın satışı: 6.071,00

Tam altın satışı: 12.093,00

Cumhuriyet altını satışı: 12.351,00 liraya satılıyor.

DOLAR HAFTAYA YAVAŞÇA YAVAŞ BAŞLADI

Dolar kuru yatay olarak 28,56 TL’den başlarken, Euro 30,5223 TL’den başladı. Bu hafta veriler açısından yoğun bir hafta olacak.

Dolar küresel para birimleri karşısında sakin başladı. Dolar, hareketin tarafında karar vermek için yarın TSİ 16.30’da açıklanacak ABD enflasyon rakamlarını bekliyor. ABD’de tüketici fiyatları yıllık yüzde 4,1 seviyesinde. Fed enflasyonu yüzde 2’ye düşürmeye çalışıyor. Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta yaptığı konuşmada daha fazla veri görmeleri gerektiğini söylemişti.

Powell, “Yeterince kısıtlayıcı politikalarımız olduğundan emin değilim” dedi. Powell, Fed’in gerekirse daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğini söyledi. Powell, “Bundan sonra dikkatli davranacağız. Birkaç aydır görülen iyi verilerin bizi yanıltmasına veya aşırı sıkılaşma riskine karşı dikkatli olacağız.” “Federal Açık Piyasa Komitesi, enflasyonu belirli bir süre içinde yüzde 2 hedefine düşürme konusunda kararlıdır.”

Doların diğer para birimlerine karşı gücünü ölçen DXY endeksi 105.702 seviyesinde yatay bir başlangıç ​​yaptı.

Merkez Bankası yatırımcı toplantılarına başlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) yapılan açıklamaya göre toplantıların ilki 11 Ocak 2024’te New York’ta gerçekleştirilecek.

TCMB’den yapılan açıklamada, “Bu kapsamda enflasyon, para politikası, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda sunumlar yapılacak ve teknik sorular yanıtlanacak.” Söylendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da Ocak ayında JP Morgan’ın yatırımcı toplantılarına katılarak küresel yatırımcılarla bir araya gelecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı güveninin geri döndüğünü söyledi. Bakan Şimşek, bu durumun sermaye girişine yol açacağını belirtti.

Enflasyonla mücadele sürecinin (enflasyonun yavaşlaması) 2024’te başlayacağını belirten Bakan Şimşek, “2026’da enflasyonu tek haneye indireceğiz. Türkiye, disiplinli yaklaşımıyla bütçe açığını ve kamu borç stokunu azaltmada önemli bir başarı elde etti.” Geçmişten bu yana uyguladığı maliye politikaları.” sözlerini kullandı.

Bu hafta gözler bugün yurt içinde cari açık ve Cuma günü açıklanacak piyasa katılımcı anketinde olacakken, yurt dışında ise ABD ve Euro Bölgesi enflasyon rakamları açıklanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu