Haber

Down Sendromlu Öğrenciler Üniversite Eğitimi Alıyor

Down sendromlu ve üniversitede okuyan Hacer: Babam üniversite öğrencisiyim, çok mutluyum diyor.

Gül KABA DEMİR/Emre Can URAN/İSTANBUL, – Özel gereksinimli gençlerin topluma katılımını yaygınlaştırmak amacıyla 1,5 yıl önce başlatılan Onur Öğrencisi Projesi’nin ilk dönemi tamamlandı. 4 ayı aşkın süredir vakıf üniversitesinde eğitim gören öğrenciler, projenin son gününde pasta yaptı. Eğitim sırasında günlük tutarak izlenimlerini paylaşan öğrenciler, üniversitenin 3 bölümünde 4 derse katıldı. O öğrencilerden 22 yaşındaki Hacer Başeğmez’in günlüğünde şu sözler yer alıyor: “Okulda pasta yaptık, çok güzel oldu. Babam ‘Pastan mükemmel kızım’ dedi. ‘Ben’ diyor. Ben üniversiteli bir kızım’ diyerek çok mutluyum. En çok istediğim şey üniversiteye gitmekti” diyerek okuyucuları duygulandırdı.

TÜBİTAK’ın desteklediği, Türkiye Down Sendromlular Derneği ve İstinye Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen Onur Öğrencisi Projesi’nde down sendromlu 9 öğrenci üniversite düzeyinde eğitim aldı. Bir dönem boyunca üniversitenin 3 bölümünde 4 ders alan öğrencilere fahri öğrenci belgesi verilecek. Bugün Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde son dersini alan 4 öğrenci mutfağa giderek pasta yaptı. Pilot çalışmanın birçok üniversitenin farklı bölümlerinde uygulanması ve farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTEDE TAM ZAMANLI DERSLERE KATILDI

Proje hakkında bilgi veren İstinye Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Hasret Özaydın, “Özel ihtiyaçları olan bireylerin topluma katılımını yaygınlaştırmak amacıyla projeye yaklaşık 1,5 yıl önce başladım. Türkiye Down Sendromu Derneği ile iletişime geçtim. Onlar da projeyi desteklediler ve memnuniyetle karşıladılar. Biz de projeyi destekledik ve memnuniyetle karşıladık.” Ekip olarak projeyi geliştirmek için toplantılar yaptık ve bugün buradayız Down Sendromlular “Gençler üniversitemizde tam zamanlı öğrenci olarak okudular. Onları kendi öğrencilerimizden ayırmadık, farklı bir eğitim programı düzenlemedik. Devam eden kurslarımıza dahil oldular. Bir dönemi kapatıyoruz, proje çok başarılı bir şekilde yürütüldü. Herhangi bir sorun yaşamadık” dedi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİNE FARKINDALIK EĞİTİMİ VERİLDİ

Türkiye Down Sendromlular Derneği Eğitim Koordinatörü Psikolog Mehmet Emin Mansurgüler, “Proje bir atölye çalışmasıyla başladı. Hasret Hoca bizi öğrencileriyle buluşturdu. Çok iyi geçti, biz de projeyi genişlettik. 9 down sendromlu öğrencimiz katılacak” Üniversitenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Görsel İletişim ve Aşçılık bölümlerinde 4 sınıfta ders verilecek.” Öğrencimiz katıldı. Öğrenciler bir dönem boyunca derslere düzenli olarak katıldılar. Buna paralel olarak üniversitedeki öğretim üyeleri ve diğer öğrencilere Down sendromu ve farklı gelişim gösteren bireyler konusunda eğitimler verildi. Proje sonunda bilinç düzeylerinin nasıl değiştiğine dair bilimsel bir çalışma yapılacak. Bu bir pilot çalışmadır. “Down sendromlu öğrencilerin birçok üniversitede farklı bölümlerde eğitime dahil edilmesini istiyoruz. Bunun için proje sonunda bir çalıştay düzenleyeceğiz. Bu sayede engelli bireylerin eğitime dahil olma sürecini başlatmayı hedefliyoruz. daha kapsayıcı bir üniversite ortamı” dedi.

PROJE ÇOK KEYİFLİ OLDU

Mansurgüler, “Tabii ki projenin başında nasıl olacağına dair sorularımız vardı ama çok keyifliydi. Kısa sürede takım olmayı başardılar. Birbirlerine destek olmayı öğrendiler. Ayrıca çok keyifliydi. Down Sendromlu dostlarımız her günün sonunda günlük tutarak izlenimlerini ve öğrendiklerini yazdılar.”

İstinye Üniversitesi Rektörü Dr. Erkan İbiş, projeye büyük önem verdiklerini ve hiçbir engel olmadan üniversite sertifikalarına sahip olduklarını belirterek, “Down sendromlu çocuklarımıza böyle bir eğitim vermekten mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. Çocukların hayatta kalması açısından değerli bir kazanım sağlayacaklarını düşünüyorum.”

EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLER KONUŞTU

Eğitim alan öğrencilerden 26 yaşındaki Cenk Gezer, “Eğitim güzeldi, çok çalıştık. Pasta yapmayı öğrendim. Arkadaşlarımla iyi anlaşıyordum.”

22 yaşındaki Hacer Başeğmez, “Eğitim çok güzeldi. Çok keyifli günler geçirdim. Pasta yapmayı öğrendim. Okulda arkadaşlar edindim, çok memnun kaldım. Bugün anneme pasta yaptım. Gerçekten istiyorum” dedi. pasta şefi olup dükkan açmak.”

gokcebeyhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu