Ekonomi

Faiz indirimi beklentileri değiştikçe dolar 6 haftanın en yüksek seviyesine yaklaşıyor

Yatırımcı hissiyatının Fed’in güçlü ABD ekonomisi nedeniyle mevcut faiz oranı politikasını daha uzun süre koruyacağı yönündeki beklentilere yönelmesiyle dolar Çarşamba günü önemli para birimleri karşısında altı haftanın en yüksek seviyesinde kaldı.

Para biriminin euro ve yen de dahil olmak üzere diğer altı para birimine karşı gücünü ölçen ABD doları endeksi, 13 Aralık’tan bu yana en yüksek noktası olan 103,82’ye ulaştıktan sonra 103,48 seviyesinde sabit kaldı.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Salı günü yaptığı şahin açıklamalar nedeniyle Japon yeni hafif bir değer artışı kaydetti ve bu durum teşvik programının Mart ayı başlarında sonlandırılabileceği yönündeki spekülasyonları artırdı.

ABD faiz oranı vadeli işlem piyasası iki hafta önce %80’e kadar yükselen beklentilerden %47 civarına geriledi; bu da Mart ayında faiz indirimi olasılığının azaldığına işaret ediyor. Vadeli işlem piyasalarındaki yatırımcılar, iki hafta önce bekledikleri altı faiz indirimine kıyasla artık 2024 için beş çeyrek puanlık bir faiz indirimi öngörüyor.

Federal Reserve yetkililerinin son açıklamaları piyasa beklentilerini etkiledi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Cuma günü yaptığı açıklamada, para politikasının “iyi bir yerde” olduğunu ve yakın zamanda bir faiz indirimi öngörmek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Fed Lideri Christopher Waller da hafta başında faiz değişimlerine temkinli yaklaşmayı önerdi.

Euro Salı günü 1,08 dolarla 13 Aralık’tan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra değişmeden 1,08 dolarda kaldı. İngiliz Sterlini önceki geceki mütevazı düşüşün ardından hafifçe toparlanarak 1,26 dolara yükseldi. İngiltere Merkez Bankası’nın politika kararını 1 Şubat’ta açıklaması planlanıyor.

Yen, dolar karşısında güç kazanarak %0,17 düşüşle 148,085 yene geriledi. BOJ teşvik tedbirlerine devam etti ancak negatif faiz oranlarının Mart veya Nisan gibi erken bir zamanda sonlandırılabileceğinin sinyalini verdi.

Çin yuanı offshore işlemlerde dolar başına 7,16 seviyesinde sabit kalarak Salı günü ulaştığı yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesine yakın kalmayı sürdürdü. Bu istikrar, Çinli politika yapıcıların ülkenin borsasını desteklemek için yaklaşık 2 trilyon yuan (278,86 milyar dolar) tutarında bir istikrar fonu oluşturmayı düşündüklerine dair raporların ardından geldi.

Nihayet bitcoin, Salı günü 1 Aralık’tan bu yana en düşük seviyesi olan 38.505 $’a düştükten sonra 40.000 $’ın üzerinde istikrar kazandı. Bu, ABD’nin ilk spot bitcoin borsa yatırım fonunu (ETF) onaylayacağı beklentisiyle oluşturulan yükseliş pozisyonlarının çözülmesinin ardından geldi ve bitcoin 2.000.000’e yükseldi. 11 Ocak’ta rekor seviyeye ulaştı ancak sonraki seansta düştü.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

dereli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu