Haber

İsrail’de sular durmuyor! Netanyahu geri adım atsa da göstericiler protestoya devam etti.

Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sona erdirecek ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir “yargı reformu” planladıklarını açıklamasının ardından İsrail’de gerilim yükseldi. On binlerce İsrailli sokaklara döküldü, olaylar çıktı. Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini Parlamento’ya devretme yönündeki saldırıları, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargı sistemi arasında gerginliğe yol açtı.

SOKAKLARDA

Haftalardır devam eden hareketlerde protestocular ile güvenlik güçleri arasında gerilim, Başbakan Netanyahu’nun Savunma Bakanı Gallant’ı görevden almasıyla doruk noktasına ulaştı. İsrail sokakları savaş alanına döndü.

YARGI REFORMU GECİKTİ

Netanyahu, her geçen dakika şiddetlenen protestolar nedeniyle geri adım atmak zorunda kaldı. İsrail’de 13 haftadır protestolara neden olan tartışmalı yargı reformuyla ilgili müzakerelerin meclisin bir sonraki yasama oturumuna kadar ertelendiği açıklandı. Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin koalisyon ortaklarından Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in partisi Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) tarafından yapılan açıklamada, yargı reformu müzakerelerinin Meclis oturumuna kadar askıya alındığı belirtildi. Önümüzdeki ay Pesah Bayramı’nın kutlanacağını ve reformun diyalog yoluyla parlamentodan geçirilmesi gerektiğini söyledi. Önümüzdeki oturumda yeniden parlamentoya sunulacağı belirtildi. İsrail parlamentosunda bir sonraki yasama oturumu Nisan ortası olacak. 30-30 Temmuz.

GÖSTERİLER DEVAM EDİYOR

Göstericiler ise Netanyahu’nun yargı düzenlemesini tamamen durdurmadığı, sadece ertelediği için gösterilerine devam edeceklerini açıkladı. Sokaklardaki karışıklık sabaha kadar devam etti.

2 POLİS YARALI, 5 BAYİLİK TUTUKLU

İsrail Kamu Yayın Kurumu’nun (KAN) haberine göre, Tel Aviv’in merkezindeki Ayalon Caddesi’ni demir bariyerlerle kapatmaya çalışan göstericilere İsrail polisi müdahale ederek ateşe verdi. TOMA, göz yaşartıcı gaz topları ve atlı birliklerle göstericileri dağıtmaya çalışan polislerden ikisi atılan cam şişelerle yaralandı. Yediot Ahronot Gazetesi ise olayda 5 göstericinin gözaltına alındığını, adli düzenleme tersleri ile yandaşları arasında Ayalon Caddesi yakınında çatışma çıktığını yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu