İş

‘Karadeniz’in efendisiyiz’ dedi açıkladı!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Alım, Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nin son durumunu ve Mavi Vatan’daki hidrokarbon arama faaliyetlerini anlattı.

akademisyen “Şu anda Karadeniz’i bizden daha iyi bilen, daha ekonomik, daha hızlı ve daha doğru sondaj yapacak, Karadeniz’in jeolojisini bizden daha iyi bilen kimse yok. ‘Karadeniz’in efendisi’ diyebilirsiniz. Türk bilimi, Türk petrolü Karadeniz’in efendisidir”dedim.

MART SONUNDA ULAŞACAK

Filyos’ta kozmetik dışında işler yaptıklarını anlatan Alım, “Yollarda ve çevre çitlerde çalışmaya geldik. Bizim için mart sonunda devreye almada teknik bir sorun yok. Yüzde 63’ü tamamlanmış binlerce test yapıyoruz. Bu tesisin hem siber anlamda korunması hem de genel asayiş güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Mesela denizden bir saldırı olsun, her türlü senaryoyu değerlendiriyoruz.”dedi.

KARADENİZ’DE 17, AKDENİZ’DE 9 KUYU

Kazılacak yerler olduğunu söyleyen Alim “Gelecek vaat eden alanlarımız var. Şu anda yerinde tespit edilen gaz rezervimiz 1 trilyon metreküp, üretilebilir rezervimiz ise 710 milyar metreküp. Tüm arama kuyularında testler yaptık, tüm arama kuyularında gaz gördük. Boş kuyumuz yoktu. Karadeniz’de 17, Akdeniz’de 9 kuyu kazdık. 26 kuyunun hepsi olsaydı hepsini ifşa ederdik.sözlerini kullandı.

Alım, “Kendi alanlarımızla ilgili hiç kimseyle ortaklığımız yok” dedi.

Bu alanlar bizim. Buradan 250 kilometre ilerlediğinizde tamamen Türk sularındasınız. Tüm kaynaklar burada; Balıkçılık kaynakları da dahil olmak üzere tüm deniz ve petrol kaynakları Türkiye’ye aittir. Politik, operasyonel riskimiz yok.

GOL BİTİŞ BAĞIMLILIĞI

Amaçlarının 2030 yılına kadar Türkiye’nin doğal gaz bağımlılığını ortadan kaldırmak olduğuna işaret eden Alım, “2022’de Türkiye’nin enerji ithalatında yaklaşık 90-100 milyar dolar açık var. Türkiye’nin cari açığının ana sorunu enerji ithalatı. Ayda 8-9 milyar dolar açık var. Kapatmaya çalışıyoruz” dedi.dedim.

Bu sürecin Türkiye’nin siyasi sorunlarının dışında olması gerektiğini anlatan Alim “35 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. İlk etapta günde 10 milyon metreküp üretim yapacağız. Önce ihtiyacın yüzde 10’una cevap vereceğiz. Ayda 9 milyar dolar harcamak yerine 8 milyar dolar harcayacağız”dedi.

UYRUK ORANI YÜZDE 38

Sondaj kulelerini ve matkap uçlarını yerli olarak ürettiklerini anlatan Alım, “Bu fasılda yerlilik biz başladığımızda çok düşüktü ama şu anda yüzde 37-38 civarında. Hedefimiz bunu en kısa zamanda yüzde 50’nin üzerine çıkarmak. Operasyon kabiliyetimizi nasıl geliştirdiğimizi ve bu kadar hızlı ve en karmaşık operasyonları nasıl gerçekleştirebileceğimizi anlamak için başta Latin Amerika olmak üzere dünyanın önde gelen petrol ülkelerinden gelmek istiyorlar.

AKDENİZ’DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Doğu Akdeniz’de devam eden çalışmalar hakkında da bilgi veren Melih Han Alım, Taşucu kuyusunda sondaj çalışmalarının devam ettiğini söyledi. akademisyen Abdulhamid Han Sondaj Gemisi şu anda Akdeniz’de Taşucu sondajına devam ediyor. Devletin bize verdiği görevi her koşulda yerine getireceğiz” dedi.dedim.

ULUSAL PROJELER İÇİN İŞ GARANTİLİ EĞİTİM

Hidrokarbon çalışmalarında ev işçisi ihtiyacının karşılanması için çalışmaların yürütüldüğüne dikkat çeken Melih Han Alim, “Bülent Ecevit Üniversitesi’nde teknisyen yetiştirme programı için meslek yüksekokulu açtık ve burslu öğrenci kabul ettik. O öğrenciler Türkiye’nin her bölgesinden en yüksek puanla meslek lisesine giren öğrenciler oldu. Çaycuma’da iki bölümümüz var. Birincisi su altı zemin teknisyenliği bölümü, diğeri ise sondaj teknikerliği bölümüdür. Bölümlere toplam 55 öğrenci girdi. Kendilerine burs verilmektedir. İki yıllık meslek lisesini bitirdikten sonra bu arkadaşlarımızın iş güvencesi olacak” dedi.bilgileri verdi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESI

haber-hisarcik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu