Ekonomi

Mevduat faizleri 20 yılın zirvesine çıktı

Mevduat faizlerinde bir süredir etkili olan yukarı yönlü ivme, 20 yılın en yüksek seviyelerinin kaydedilmesine neden oldu. 24 Mart haftası itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Türkiye’de mevduatın en yüksek olduğu dilim olan 3 aya kadar vadeli mevduat için açıkladığı ortalama faiz oranı yüzde 28,10’a yükseldi.

Bu seviye 2003 yılından bu yana görülen en yüksek faiz oranı oldu. 3 aya kadar vadeli mevduat faiz oranları 2009 yılında ilk kez tek haneye indi. 2019 yüzde 27,2 ile.

Bloomberght’te yer alan habere göre TCMB’nin son verilerine göre bir aya kadar vadeli mevduat faiz oranı yüzde 17,39’a yükseldi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taraf olduğu Döviz Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki faiz oranı, bankalar ile mudiler arasında serbestçe belirlenecek.

KKM faizinin alt sınırı, şu anda yüzde 8,5 seviyesinde olan bir hafta vadeli repo faizi olarak korundu. Ocak ayında TCMB tarafından gönderilen bir yazı ile dövize çevirmeli hesaplar için faiz tavanı kaldırılmıştır. Hazine tarafı KKM’de faiz oranı, faiz oranı öncesi bir hafta vadeli repo faizinin 300 baz puan üzerinde olabilir. (EKONOMİ HİZMETİ)

piraziz-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu