Ekonomi

Yozgat’ta kuru soğan hasadı başladı, fiyatlar düştü

SEYFİ ÇELİKKAYA

Türkiye’nin önemli soğan üretim merkezlerinden Yozgat’ın Aydıncık ilçesinin bulunduğu Kümbet Ovası’nda soğan hasadı başladı. Üreticiler ihracatın kapanması nedeniyle fiyatların maliyetin altına düşmesinden şikayet ederken, tarlada 5 liradan alıcı bekleyen soğan marketlerde ortalama 15 liradan satılıyor. Üretici Ersan Üngör, ihracatın kapanmasından şikayetçi, “Fiyatlar 5 liraya düştü, alıcı biraz zor. Maliyet çok yüksek, 5 liranın üzerinde.”

Yozgat’ın verimli topraklarıyla dikkat çeken bölgelerinden Aydıncık ilçesinin de içinde bulunduğu Kümbet Ovası bölgesinde mevsimlik tarım işçileri soğan ve patates hasadı için tarlalara girdi. İlçede yazlık, kışlık mor ve beyaz olmak üzere 7 çeşit soğan üretiliyor. Yaklaşık 4 bin 300 dekarlık alanda soğan üretiminin yapıldığı Kümbet Ovası bölgesinde ihracatın kapanmasından şikayetçi olan çiftçiler, sulama sorunu nedeniyle verim alamadıklarını ve maliyetin arttığını söylediler.

“FİYATLARIMIZDA CİDDİ DÜŞÜŞLER VAR”

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde soğan ve patates üretimi yapan Ersan Üngör, soğan hasadına başladıklarını ve çok sıcak havaya rağmen hasadın çok iyi gittiğini kaydetti.

“Yalnız bizim fiyatlarımızda ciddi bir düşüş var. Yetkililerimizden ihracatın açılmasını talep ediyoruz. Açılırsa çok sevineceğiz. Fiyatlar 5 liraya düştü, alıcısı biraz zor. Maliyet çok yüksek, 5 liranın üzerinde, çok yüksek.Üretim her yıl olduğu gibi aynı, “Üretim değişmedi. Dikmenin gücü değişmedi. Vatandaşın gücü yok. Ancak genelde zorlarız, emeğimizi veririz. Kısmet olursa bu işler müşterilerimize gidecek, kim talep ederse oraya gidecek. Şu anda bir talep yok, özellikle yurtdışını bekliyoruz. Aksi halde eşyalarımız çöpe gidecek.”

“SULAMADIĞIMIZ İÇİN ÜRETİM ÇOK DÜŞÜK”

Sulama sorununun dekardan alınan verimin düşmesine ve maliyetlerin artmasına neden olduğunun altını çizen Ersan Üngör, sulama sorununun bir an önce çözülmesini istedi. Künbet Ovası’na Çekerek barajından su verilebildiğini kaydeden Üngör, daha sonra şunları söyledi:

“Ülkemizde de su sorunu var. Buradan liderimize de iletiyorum, umduğumuz verimi alamıyoruz, gününde sulama yapamıyoruz. başka yollarla gölet.Bu soğanı detaylı sulayamadım.Verim çok düşük çünkü sulayamadık… Burada soğan sıraları daha sık olmalıydı ama sulama yapamadığımız için sulama yapamıyoruz.Bunlar borular sondalardan geliyor.mazinle maliyetlerimizi çok artırıyor.temelde ben imkanımız kısıtlı suyumuzdan dolayı elektrikli sulama kuramıyorum devlet yetkililerimize sesleniyoruz belediyeden su talep ediyoruz Aydıncık Kümbet ovasının Çekerek barajı.”

GEÇİCİ TARIM İŞÇİLERİ ÇALIŞIYOR

Soğan hasadında genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden geçici tarım işçileri çalışmaktadır. İşçileri örgütleyen ve ‘astsubay’ lakaplı Sedat Güven, Şanlıurfa Siverek’ten geldiklerini belirterek, “İki aydır burada çalışıyoruz. Soğan ve patates hasadını yapıyoruz. Saat 03.30’da kalkıyoruz. sabah akşam 19.00’a kadar çalışıyor. Personelleri kapatıyoruz. Geçen seneye göre yevmiyeler normal ama her şey değerleniyor bu yüzden biraz zorlanıyoruz.”

haber-besiri.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu