Haber

AFAD Başkanı Ok Memiş’ten savunma: Gecikme olmadı, yıkım çok oldu

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Lideri Ok Memiş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı konferans salonunda düzenlenen “Yüzyılın Afetinin 1. Yılında Afet İletişimi Sempozyumu”na katıldı.

MEMİŞ: YÜZYILIN FAKATI YAŞANDI

Memiş, “Tek başına ilk deprem, Hiroşima’ya atılan atom bombasının yaklaşık 2 bin katı kadar yıkıcı enerji açığa çıkardı. Fay hatları 300 kilometreden fazla kırıldı ve 400 kilometre uzaktaki binalar yıkıldı. 11 il, 124 ilçe ve 6 bin 929 köy ve mahallede yarattığı hasarla 14 milyon kişiyi etkiledi. Bölgede sert geçen kış ve hava koşulları ve dondurucu soğuklarla birlikte yüzyılın felaketi yaşandı. 53 bin 537 insanımız hayatını kaybetti. “107 binden fazla vatandaşımız yaralandı” dedi.

AFAD HANGİ DERSLERİ ÇIKARDI?

Devletin uluslararası kaynaklarla birlikte ilk saatlerden itibaren toplam 35 bin arama kurtarma ekibini deprem bölgesine yönlendirdiğini vurgulayan Memiş, şu bilgileri verdi:

“Hiçbir gecikme olmadı ama başaramadık. Yeterli değildi, sayı yeterli değildi. Yıkım çok büyüktü. Peki buradan ne gibi dersler aldık? Afetlerle mücadelede en önemli şey riskin azaltılmasıdır. Arama Kurtarmada 100 Bin Projeyi müdahaleyi göz ardı etmeden başlattık. Öncelikle Türk Silahlı Kuvvetlerindeki kamu kurumlarındaki, jandarma, polis ve askerlerdeki arkadaşlarımıza arama kurtarma eğitimleri vereceğiz ve dinamik bir arama kurtarma ekibi oluşturarak bir yıl içerisinde en az 100 bin kişiyi eğiteceğiz. yıl. Böylece nüfusa oranla dünyada en fazla arama kurtarma operasyonu sayısına ulaşacağız. “Bu eğitimlere her yıl devam edeceğiz.”

Devletin 3 ay içinde hem kendi üretiminden hem de dünyanın dört bir yanından topladığı çadırlardan 1 milyon çadırı bölgeye sevk ettiğini anlatan Memiş, “İlk etapta yaklaşık 2,5 milyon kişi çadırlarda konakladı. İlk haftalarda çadır ihtiyacı çok fazlaydı ancak daha sonra bu ihtiyaç tamamen karşılandı. Bölgeye 20 milyon gıda kolisi sevk edildi, afetzedelere 4 milyon sıcak yemek dağıtıldı. “3,5 milyondan fazla vatandaş bölgeden tahliye edildi” dedi.

(HABER MERKEZİ)

haber-yalvac.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu