Sağlık

Ertesi Gün Hapı Aldıktan Sonra Kanama Olmaması Gebelik Belirtisi Midir?

Bazı çiftler bebek sahibi olmak için sabırsızlanırken, bazıları ise erken olduğunu düşündükleri veya bebek sahibi olmak istemedikleri için önlem alırlar. Bu önlemlerden en etkili olanlarından biri de kadınların ertesi gün hapı almalarıdır. Ama ertesi gün hapının da yan etkileri var. Peki hapı aldıktan sonra kanama olmaması normal mi?

UYARI: Kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayınız!

Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir.

Çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler ertesi gün hapı, prezervatif, doğum kontrol hapı, takvim formülleri ve geri çekme gibi sistemleri kullanırlar. Ancak prezervatif dışında hiçbiri bir koruma sistemi değildir. Ertesi gün hapı kullanan kadınların dikkat etmesi gereken birkaç nokta vardır.

Öncelikle ertesi gün hapının kullanıma uygun olup olmadığı son derece değerlidir.

Her şeyden önce, olası yan etkilere karşı hangi ertesi gün hapının kullanılacağını ve vücudunuza uygun olup olmadığını belirlemek için bir doktora danışmak en iyisidir.

Korumasız bağlantı girildikten sonra en geç 72 saat içinde alınmalıdır.

Korunmasız bakımdan 72 saat sonra alınması gereken ertesi gün hapı, bağlanma sonrası ne kadar erken alınırsa o kadar koruyucu olduğu biliniyor. Ayrıca ertesi gün hapının içerdiği progesteron ve östrojen hormonlarının düzeyi de değerli bir noktadır. İki farklı hormonun etkileri ve yan etkileri farklılık gösterebilir.

Gelelim en çok merak edilen sorulardan birine: Ertesi gün hapı kanar mı?

Bazı yan etkiler olabilir ama bu vücuttan vücuda değişir ve her kadın için geçerli olmayabilecek bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkileri tetikleyecek olan ertesi gün haplarının içerdiği hormonlar ve seviyeleri son derece değerlidir.

Örneğin, hapı aldıktan sonra sabah progesteron hormonunun yüksek seviyeleri vücutta değişikliklere neden olabilir.

Adet döngüsü olmamasına rağmen rahmi etkileyen hormonlardan dolayı kanama, orta derecede kanama veya lekelenme olabilir.

Ertesi gün hapından sonra kanama olması normal mi?

İlişkiden hemen sonraki 72 saat boyunca, ertesi sabah hapı alan bazı kişilerde adet kanamasına benzer kanama görülür. Bu durumda, bir doktora danışmak en iyisi olacaktır. Ancak bu kanamanın ertesi gün hapından sonra sık görülen bir yan etki olduğu da bilinmektedir.

Ertesi gün hapı bazı bünyelerde kanama dışında yan etkilere neden olabiliyor. Bu etkilerden bazıları şunlardır:

  • bulantı kusma

  • lekelenme kanaması

  • Baş ağrısı

  • göğüslerde hassasiyet

Bu belirtiler daha çok östrojen düzeyi yüksek olan ertesi gün hapı kullanan kişilerde görülür. Ayrıca ertesi gün haplarının aşırı kullanımı uzman hekimler tarafından sakıncalı görülmektedir.

Ertesi gün hapı erken adet görmeye neden olur mu?

Erken adet kanaması olarak da bilinen kanama, bazı ertesi gün haplarının yan etkisi olarak görülebilir. Kişiden kişiye değişebilen bir diğer yan etki de bu kanamadır. Bazı insanlar kanama olmamasını hamilelik belirtisi olarak algılar. Ancak ertesi gün hapının bir doğum kontrol yöntemi olmadığını ve sadece acil durumlarda kullanılması gerektiğini unutmamalısınız.

Adet döngüsü sırasında ertesi gün hapı almak doğru mu?

Ertesi gün hapı kullanımı adet döngüsünü etkilemez. Ertesi gün hapının adet döngüsünden bağımsız olarak alınabileceği bilinmektedir. Ancak yan etkiler vücuttan vücuda değişir ve göz ardı edilmemelidir. Mutlaka bir uzmana danışın.

Ertesi gün hapı içtikten sonra kanama hamilelik belirtisi değil midir?

Bu hapların adet kanamasını geciktirme etkisi de vardır. Bu nedenlerle ertesi gün hapı alan bir kişinin hapı aldıktan sonra kanama yaşamaması her zaman hamilelik belirtisi olarak algılanmamalıdır. Bu durumda en garantili sonuç bir doktora danışılarak alınabilir.

haberuzundere.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu