Sağlık

Kadınlar ilişkilere bağımlıdır, erkekler ise sekse bağımlıdır!

Uzmanlar, kişinin ilişkide karşı tarafı fazla idealize etmesi durumunda bu durumun patolojik bir duruma dönüşebileceğini kaydederek, ‘O varsa ben de varım’ gibi durumların patolojik olduğunu söylüyor. Uzman Klinik Psikolog Davet Akyol Çevirir, yaptığı araştırmada alkol, kumar ve seks bağımlılığının erkeklerde daha sık görüldüğünü vurgulayarak, kadınlarda yeme bağımlılığı ve dikkat bağımlılığının daha belirgin olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Davet Akyol Çevirir, bağlantılarda bağımlılık konusunu değerlendirdi.

“İlişkide karşı tarafı fazla idealize ettiğimizde bu durum patolojik durumlara dönüşebiliyor.”

Uzman Klinik Psikolog Davet Akyol Çevirir, her bağımlılıkta olduğu gibi tahvil bağımlılığında da duygusal bir yatırım olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu yatırım çok fazla olursa işlevselliğimizde ve yaşam kalitemizde bozulma olur. Nesneye çok fazla yatırım yaptığımızda kendimize harcayacak enerjimiz kalmayabilir. “İlişkide karşı tarafı fazla idealize ettiğimizde bu durum patolojik durumlara dönüşebiliyor.” söz konusu.

“Diğer tarafa çok fazla yatırım yaptığımızda çok tehlikeli olmaya başlıyor.”

Uzman Klinik Psikolog Davet Akyol Çevirir, “O yoksa ben yaşayamam, onun olmadığı yerde ben aslında yokum” gibi tehditkar algılara sahip kişilerin olabileceğini belirtti. Böyle bir durumda varlığımız öteki üzerinden devam eder. Bu noktada şunu ayırt etmekte fayda var. “Karşı tarafa çok fazla yatırım yaptığımızda, idealleştirme ağır boyutlara ulaştığında çok tehlikeli hale geliyor.” Sanki konuşuyordu.

Erkeklerde alkol, kumar ve seks bağımlılığı yaygın

Uzman Klinik Psikolog Davet Akyol Çevirir, yapılan araştırmaların alkol, kumar ve seks bağımlılığının erkeklerde daha sık görüldüğünü gösterdiğini vurgulayarak, kadınlarda yeme bağımlılığı ve bağlanma bağımlılığının daha belirgin olduğunu söyledi.

“Psikoterapi takviyesi almanın büyük faydası var.

Uzman Klinik Psikolog Davet Akyol Çevirir de tahvil bağımlılığının tedavisine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Asıl sorun aşka yüklediğimiz anlamdır. Bunun temelleri çocukluğumuzda ebeveynlerimiz ile kurduğumuz ilişkilerle atılır. Günlük yaşamımızda, yetişkinlikte ya da ergenlikte aşka yüklediğimiz anlam ister aşk, ister şehvet, ister bağlılık, ister bağımlılık olsun, bu süreçlerin ayırt edilmesinde bir terapistin çok yardımı olacaktır. Dikkat bağımlılığı söz konusu olduğunda tüm bağımlılıklarda olduğu gibi uyuşturucu tedavisi de faydalı olabiliyor.

“Önemli olan bunun bir hastalık olup olmadığını anlamaktır.”

Daha fazla psikoterapi desteği almanız faydalı olacaktır. Çünkü çocukluktan itibaren tüm aile yapılarına, aile dinamiklerine, sevgiyi nasıl kavramlaştırıp içselleştirdiğimize dair bir farkındalık kazanmamız gerekiyor. Eğer kafamızda soru işaretleri varsa bir adım geri çekilip çıkarlarımızı gözden geçirmekte fayda var. Bağımızda kendimizi nasıl konumlandırdığımız, sınırlarımızı nasıl koruduğumuz, sınırlarımızı nasıl çizdiğimiz çok önemli. Bağlantımıza değer verirsek ve işler kötüye gitmeden yardım alırsak işler kolayca yoluna girebilir. “Önemli olan bunun bir hastalık olup olmadığını anlamaktır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu