Sağlık

Ragıp Taş: “Her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigaradan ölüyor”

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – Tütün ve tütün ürünleri kullanımının sağlığımızı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bir Nefes Sağlık Derneği Lideri ve Özel Keşan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ragıp Taş, “Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı; Çevreyi, havayı, akciğerleri ve kanı kirletir. Anne karnındaki bebekten başlayarak her yaştaki birey olumsuz etkilenir. Gençlerimizin çoğu bu hastalığa bağımlı hale geliyor ve sonrasında onu durduramıyorlar. Sanayi ve para kazanma arzusu tüketimi teşvik etmeye devam ediyor. Günümüzde önlenebilir hastalık ve ölümlerin önde gelen nedeni tütün ve tütün ürünleri kullanımıdır.” söz konusu.

50’YE KADAR SAĞLIK SORUNUNA DAVET ETMEKTEDİR

Ragıp Taş, Sağlık Bakanlığı, Yeşilay Derneği, Türkiye Sigarayla Mücadele Derneği ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun tütün ve tütün ürünleriyle mücadeleye yönelik yayınlar yaptığını ve çeşitli faaliyetler yürüttüğünü belirterek, şunları söyledi: “Amaç; Sigarayı önleyerek farkındalığı artırın ve sağlığı iyileştirin.” Korunmasına katkıda bulunmak, sosyal ve ekonomik kayıpların önlenmesini sağlamak. Sigara içmek yaklaşık 50 sağlık sorununa neden oluyor. Bunlardan en öne çıkanı akciğer kanseridir. Boğaz kanseri, dudak kanseri gibi hastalıkların sayısı saymakla bitmiyor. Aziz Sancar hocamız, ‘Kanserin en büyük sırrı sigara içmemektir’ dedi. ‘Sigara içerseniz DNA onarımı başa çıkamaz, kanser olursunuz.’ diyor. Ciddi bir sağlık sorunu olan obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) en önemli nedeni sigaradır. Sigara içmek birçok ilacın etkinliğini azaltır. Yara iyileşmesini bozar. Bunların hepsi her yerde yazılıp çiziliyor ve sigara içilmeye devam ediliyor. Bilgilendirmek yeterli değil, birbirimize hem örnek hem de destek olmalıyız ki başarı gelebilsin. “Sigarayı bırakmada bireysel etkileşimin daha önemli bir faktör olduğu görülüyor.”

KAPALI YERLER DAHA TEHLİKELİ

Sigarayı bırakma konusunda bölgeye yönelik bilgilendirme çalışmaları yapıldığını belirten Taş, “Bilgilendirme çalışmalarının faydasını çocukların yanında sigara içme oranının azalması olarak gördük. Ebeveynler bu konuya çok dikkat ediyor. Aynı durum hamile kadınlar için de geçerlidir. Kapalı yerlerde de daha dikkatli olmalıyız. Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda yürütülen Ulusal Tütün Kontrol Programı’nda ‘Dumansız Hava Sahası’ tanımı getirilmiş ve sigaranın zararları yeterince anlatılmıştır. İl ve ilçelerde ‘Tütün Kontrol Kurulu’ kurularak bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması ve sıkı kontrol uygulamalarının sağlanması amaçlanıyor. İlçemizde Tütün Kontrol Kurulu’nun ne kadar aktif çalıştığını bilmiyorum. Sigara içmenin yasak olduğu alanlarda izmaritlerin görülmesi denetimlerin yetersiz olduğunu gösteriyor. Devlet Hastaneleri Sigara Bırakma Klinikleri açmakla yükümlü olup, sigara bırakma ilaçları makul şartlarda ücretsiz olarak verilmektedir. İlçemizde bu hizmetin yetersiz olduğu ve verimli çalışmadığı maalesef sigara içenlerin ifadelerinden anlaşılmaktadır. Farkındalık yaratma ve bilgilendirme de dahil olmak üzere tüm önlemler bir miktar fayda sağladı. Sigara tüketiminde %10’a varan azalma rapor edilmiştir. Ancak orta ve erken yaşlarda sigaraya başlama oranında bu kadar bir azalma olmadığı yönündeki görüş devam ediyor. Sigaraya başlama yaşının 11 gibi düşük olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Bir gencin sigaraya başlaması ya da kötü bir alışkanlık edinmesi tüm topluma zarar vermektedir. Öncelik aile ve okullarda olsa da her bireyin kendini sorumlu hissetmesi gerekiyor. “Gençlerimiz geleceğimizdir ve iyi ya da kötü olsun gelecekteki toplum yapımızı etkileyecektir.” Şeklinde konuştu.

YILDA 100 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Ragıp Taş, Türkiye’de 15 milyon sigara içen kişinin bulunduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Tütün ve tütün ürünleri kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybediyor. Pasif içicilik; Sigara içmiyorsanız bile bir tür sigara dumanına maruz kalmaktır. Kapalı mekanlarda sigara içmenin yasaklanmasının en önemli amacı pasif içiciliğin ortadan kaldırılmasıdır. ‘İkinci Sigara İçilmesi’ önemli bir konudur. En çok çocuklar etkileniyor. Bazen ‘Sigara ve alkol kullanmıyordu, neden kansere yakalandı?’ sorusuyla karşılaşıyoruz. Elbette başka faktörler de etkili ama sebeplerden biri de pasif içicilik. ‘Tütün Bağımlılığı’ bir hastalık olarak kabul edilmekte ve tedavisi için psikiyatri poliklinikleri yetkili kılınmaktadır. “Sigarayı bırakmayı teşvik etmek, tütün bağımlılığını tedavi etmek ve nüksetmeyi önlemek 2015-2018 Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planıdır.”

DERNEK FAALİYETLERİ

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla dernek olarak önceki yıllarda gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi veren Taş, “Dernek olarak geçtiğimiz yıllarda bir kısmı ulusal basına da yansıyan güzel faaliyetler gerçekleştirdik. En çok ilgi çeken ise esnafımıza karanfil dağıtıp onlardan ‘Dumansız Hava Bölgesi’ne destek olmalarını istemekti. Geçtiğimiz yıl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yaparak lise son sınıf öğrencilerine Prof. Dr. hakkında bilgi verdik. “Orhan Kural’ın da katılımıyla daha anlamlı hale geldi ve öğrencilerimiz tarafından ilgiyle takip edildi.” söz konusu.

ELEKTRONİK SİGARA DİKKAT DAĞITIYOR

Son günlerde sıklıkla gündeme gelen elektronik sigara hakkında konuşan Taş, şunları söyledi: “Elektronik sigara tartışmalı bir konu. Faydası kanıtlanmadı, dikkat dağıtıcı olduğunu düşünüyorum. Nikotin içerdiği ve sağlığa zararlı olduğu belirtiliyor. 2008 yılında Tıp ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nden gelen yazıyla izinsiz satış da yasaklandı. Son olarak Aziz Sancar hocamız yine şöyle dedi: ‘İlkokuldan üniversiteye kadar gençler siyasetle uğraşmaz, gündelik kültürle uğraşmaz. , bilim yapın, tavsiyem budur.’ dedi. Sigaradan uzak, huzurlu günler diliyorum.”

haberetimesgut.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu